کودکان طیف اوتیسم و مشکلات غذا خوردن
برای کودک طیف اوتیسم توضیح دهید آداب معاشرت در غذا خوردن چیست ، با حرف زدن برای سطح یک اوتیسم و با شکل و ترسیم و حرف زدن برای سطح دو طیف اوتیم و به صورت عملی برای کلیه کودکان طیف اوتیسم .
همه ما در هنگام غذا خوردن عادتهایی داریم که از دوران کودکی در ما شکل گرفتهاند و برخی از این عادتها بد هستند و برخی خوب می باشند .
عادتهای خوب به این صورت هستند کهبرای کودک طیف اوتیسم خود توضیح دهید ، شکل بکشید و به صورت عملی توضیح دهید که :
فرزند من ما باید همیشه عادت داشته باشیم صبحانه بخوریم .
فرزند من ما باید موقع غذا خوردن صحبت نکنیم .
فرزند من ما باید آرام غذا بخوریم و غذا را خوب بجویم .
فرزند من ما باید کم غذا بخوریم .
فرزند من ما باید دهانمان را موقع غذا خوردن ببندیم .
فرزند من ما باید با دهان پر از غذا صحبت نکنیم .
فرزند من ما باید بدون ملچ و مولوچ غذا بخوریم .
این عادتها، عادتهای خوبی هستند که به ما کمک میکنند تا هم خودمان از غذا خوردن لذت ببریم و هم اطرافیانمان از غذا خوردن در کنار ما اذیت نشوند. اما در مقابل ممکن است عادتهای بدی داشته باشیم که از آنها بیاطلاع بوده و موقع غذا خوردن دیگران را اذیت کنیم .
آموزش آداب صحیح غذا خوردن به فرزند دچار اوتیسم :
در غذا خوردن یک سری اصول و قوانین اولیه وجود دارد که باید در همه جا آنها را رعایت کنید، چه در مهمانی، چه در محیط خانواده و منزل و چه در محیط دوستانه
رعایت این اصول مفید است و باعث میشوند تا دیگران از نحوه غذا خوردن شما اذیت نشوند.
این اصول مهم عبارتند از :
به فرزند دچار اوتیسم خود یاد بدهید تا قوز نکند .
هنگام غذا خوردن قوز نکنید و صاف بنشینید و روی غذای خود خم نشوید. با این کار نمیتوانید به تمام اتفاقات اطرافتان توجه کنید و در نظر دیگران نیز جلوه خوبی ندارد .
بهتر است اگر پشت میز غذا میخورید، آرنجهایتان را روی میز قرار ندهید .
تمیز غذا بخوریو و غذا را به اطراف صورت نمالید .
به فرزند دچار اوتیسم خود یاد بدهید تا ملچ و مولوچ نکند
هنگام غذا خوردن، ملچ و ملوچ کردن و تولید صداهایی از دهان، کاری بد است و حال دیگران را بد میکند. اغلب افراد در حین غذا خوردن به این موضوع مهم بیتوجه هستند.
اگر در خانواده و یا اطرافیانتان فردی هست که از صدای ملچ و ملوچ کردن ناراحت است، در حضور او این کار را انجام ندهید .
به فرزند دچار اوتیسم خود یاد بدهید تا تند غذا نخورد
تند تند غذا خوردن شما علاوه بر اینکه باعث دل دردتان میشود، در مقابل دیگران جلوه خوبی ندارد. بنابراین بهتر است آرام آرام غذا بخورید و غذای خود را خوب بجوید .
به فرزند دچار اوتیسم خود یاد بدهید تا آداب معاشرت را همه جا رعایت کند .
به فرزند دچار اوتیسم خود یاد بدهید تا مداوم به هنگام غذا خوردن به مو یا صورت خود دست نزند .
برخی از افراد موقع غذا خوردن عادت دارند همیشه با موهای خود بازی کنند و یا به صورتشان دست بکشند. اگر شما نیز این عادت را دارید مراقب باشید تا سر میز و در هنگام غذا خوردن با دیگران این کار را انجام ندهید .
به فرزند دچار اوتیسم خود یاد بدهید تا هنگام جویدن دهان راباز نگه ندارد .
تصور کنید فردی مقابل شما نشسته و با دهان باز مشغول جویدن غذای خود است. حتی تصور این نوع غذا خوردن نیز حال شما را بد میکند، این طور نیست؟
پس به فرزند دچار اوتیسم خود یاد بدهید تا مراقب باشد موقع غذا خوردن دهان خود را ببندد و با دهان باز غذا را نجود .
به فرزند دچار اوتیسم خود یاد بدهید تا ازصحبت کردن با دهان پرپرهیز کند .
اگر فرزند شما جزو آن دسته از افرادی است که موقع غذا خوردن عادت دارد صحبت کند، باید برای احترام گذاشتن به دیگران این عادت ناپسند را ترک کند .
اما اگر لازم شد صحبت کند، ابتدا دهان خود را از غذا خالی کند و سپس حرف بزند. صحبت کردن با دهان پر باعث میشود صحبتهایش نامفهوم باشد و غذا از دهانش بیرون بریزد. این کار دیگران را از غذا خوردن منصرف میکند.
به فرزند دچار اوتیسم خود یاد بدهید تا با دهان پر نوشیدنی نخورد .
یکی دیگر از اصول غذا خوردن این است که نوشیدنی را آخر غذا و با دهان خالی بنوشد. مانند برخی از افراد نباشد که با دهان پر نوشیدنی میخورند تا بتوانند لقمههای بزرگ خود را قورت بدهند. این کار از آداب صحیح غذا خوردن به دور است .
به فرزند دچار اوتیسم خود یاد بدهید تا اگر گوشی تلفن همراه دارد آنرا کنار بگذارد .
برخی از افراد حتی حاضر نیستند گوشی همراه خود را موقع غذا خوردن هم از خودشان دور کنند و آن را کنار خود میگذارند و در هنگام غذا خوردن از آن استفاده میکنند. این کار اصلا در حضور دیگران خوشایند و شایسته نیست .
به فرزند دچار اوتیسم خود یاد بدهید تا موقع غذا خوردن ، به خصوص در مهمانیهای رسمی گوشی خود را بیصدا کرده و در کنارش قرار ندهد . سپس بعد از غذا خوردن و زمانی که ظرفها جمع شد ، اگر منتظر پیام و یا تماس است، به سراغ گوشی خود برود و آن را چک کند .
به فرزند دچار اوتیسم خود یاد بدهید تا از قاشق و چنگال به طرز صحیح استفاده کند .
اگر قاشق و چنگال را مانند بیل در دست میگیرد و غذا میخورد، این عادت را کنار بگذارد. برخی از افراد نیز عادت ندارند از چنگال استفاده کنند و این کار باعث میشود تا در برخی از مواقع با دست غذا را به داخل قاشق هل بدهند. این کار نیز به دور از اصول غذا خوردن است .
نکته مهم دیگری که باید رعایت کند این است که قاشق خود را بیش از اندازه پر از غذا نکند. این کار باعث میشود تا موقع قرار دادن قاشق در دهان، مقداری از غذا از دهانش خارج شود .
به فرزند دچار اوتیسم خود یاد بدهید تا قبل از خوردن غذا دستهایش را بشوید .
حتما قبل از غذا خوردن دستهای خود را بشویید زیرا از همان مواد غذایی استفاده میکنید که دیگران استفاده میکنند. نشستن دستها کاری غیر بهداشتی است واین مورد رابه فرزند دچار اوتیسم خود یاد بدهید .
به فرزند دچار اوتیسم خود یاد بدهید تا دهانش را بیش از اندازه پر نکند .
لقمههای حود را کوچک بگیرد وقاشق خودرا کمترازمواد غذایی پر کند تا دهانش پر از غذا نشود و توضیح دهید که ، این کار جلوه خوبی ندارد و ممکن است غذا در گلویش بپرد .
به فرزند دچار اوتیسم خود یاد بدهید تا برای برداشتن وسیله ای روی میز غذا خوری خم نشود .
اگر به وسیلهای روی میز و یا سفره نیاز دارد که از دسترس دور است، ابدا روی سفره و یا میز خم نشود و میتواند از فردی که به آن وسیله نزدیکتر هستند، تقاضا کند تا آن را به وی بدهد .
به فرزند دچار اوتیسم خود یاد بدهید تا صبر کند همه به پای سفره و یا میز بنشینند .
و باید صبر کند تا تمام افراد سر سفره و یا سر میز بنشینند و سپس شروع به غذا خوردن کند .
به فرزند دچار اوتیسم خود یاد بدهید تا با قاشق و چنگال و … به دیگران اشاره نکند .
در برخی از مواقع بدون اینکه حواسمان باشد، موقع صحبت کردن، با کارد و چنگالی که در دست داریم به دیگران اشاره میکنیم. این کار باعث بیاحترامی به دیگران میشود، بنابراین باید به فرزند دچار اوتیسم خود یاد بدهید تا این عادت را نیز از خود دور کند .
به فرزند دچار اوتیسم خود یاد بدهید تا از ظرف دیگران غذا بر ندارد .
به فرزند دچار اوتیسم خود توضیح بدهید که ، گاهی اوقات به اندازهای با دیگران صمیمی میشویم که به خودمان اجازه میدهیم تا تکهای از غذای دیگری را بدون اجازه و برای امتحان کردن از ظرفش برداریم و این کار به دور از اصول و قوانین غذا خوردن است .
نویسنده مقاله سیاوش عطایی آسیب شناس گفتار و زبان و روانشناس
سایر همکاران ما
, کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه کرج , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه خراسان جنوبی , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه چهار محال بختیاری , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه اراک , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه اصفهان , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه اردبیل , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه ارومیه , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه چهار محال بختیاری , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه اهواز , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه ایلام , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه چهار محال بختیاری , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه بندر عباس , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه بوشهر , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه بیرجند , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه تبریز , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه تهران , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه خرم آباد , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه رشت , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه زاهدان , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه زنجان , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه ساری , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه سمنان , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه شهرکرد , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه شیراز , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه قزوین , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه قم , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه مشهد , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه طوس , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه همدان , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه کرج , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه البرز , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه کرمان , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه کرمانشاه , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه گرگان , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه یاسوج , کلینیک تخصصی طیف اوتیسم شعبه یزد ,